PÉČE O DĚTSKÉ ZOUBKY

12.04.2008 09:30

 

Milá maminko, milý tatínku !

Prosím, čistěte vašemu dítku zoubky už od malička. S největší pravděpodobností se mu to nebude líbit a svou nespokojenost vám bude hlasitě dávat najevo. Pamatujte však, že pokud vytrváte, vyhnete se otřesným zážitkům při tahání rozpadlých dočasných zoubků v zánětu. Toto ošetření přes všechny naše snahy může být pro dítě – na rozdíl od čištění zubů – bolestivé.

Jak jsme začínali my:

Kartáček

Zakoupili jsme kartáček prsťáček. Je k dostání v lékárnách.

Prsťáčkem doporučuji čistit minimálně jedenkrát za den. Po snídani a po obědě nechte dítě pohrát s „klasickým „ kartáčkem – z výchovných důvodů. Časem budete muset na tento kartáček přejít úplně.

ZUBNÍ PASTA

S pastou doporučuji počkat do prvních narozenin. Do té doby lze místo pasty používat přípravek na čištění zoubků, který neobsahuje škodlivé látky. Od roka doporučuji „ušpinit“ kartáček zubní pastou určenou pro nejmenší. Alergici pozor! Často obsahuje minimální množství konzervačních látek! Od druhých narozenin dávejte množství zubní pasty velikosti hrášku. Učte dítě vyplachovat ústa.

Ostatní zubní pasty nemají vždy vyznačen obsah fluoridových iontů. Zubní pastu s vyšším obsahem fluoridů doporučuji jen při vysoké kazivosti zubů.

Pro zpříjemnění čištění jsme každý den hráli divadélko :

Ahoj …, já jsem tvůj kartáček Prsťáček a vyčistím ti zoubky, aby byly zdravé.

Básnička pro veselé čištění:

„ Čistím zoubky řízy, řízy, ať jsou bílé jako břízy.

V pravo, v levo, v předu vzadu, horní a pak dolní řadu.

Ať jsou bílé jako sníh, ať má máma radost z nich.“

(…upozorňuji, že se nejedná o vlastní tvorbu )

Co dělat když bolí prořezávání zoubků:

Dítě je rozmrzelé, protivné, v pusince můžete objevit zarudlá místečka, tam, kde se klubou nové zoubky. Pamatujte, že vysoké horečky mívají často jinou příčinu, než jsou prořezávající zoubky a vždy vyžadují řádné lékařské vyšetření!

Můžete masírovat dásničky s použitím chladivého gelu. Vzhledem k tomu, že jsem odpůrcem jakékoli zbytečné chemie u dětiček, přípravky s obsahem silných účinných látek nepředepisuji.

Pomoci mohou chladící kousátka – vychladit v lednici, nikoli v mrazničce!Vzhledem k poměrně čerstvé zprávě o jejich možné škodlivosti bych jejich používání pečlivě zvážila.

 

Vyhledávání

Kontakt

ZUBNÍ ORDINACE MUDr. Pavly Horové Nerudova ulice 1402
349 01 STŘÍBRO
724 083 412
374 622 576
607 256 103